0118-674222
Adressen
Rentmeesterlaan 67
4336EE Middelburg
Oude Rijksweg 11
4339BA Nieuw- en St Joosland
A A

Ingegroeide teennagel

Bij een ingegroeide teennagel groeit het puntje van de zijkant van de teennagel in het omliggende nagelbed. Meestal ontstaat dit aan de grote teen. Er ontstaat dan een klein wondje. Vervolgens gaat dit ontsteken. Na een tijdje kan er ‘wild vlees’ ontstaan. Ingegroeide teennagels komen het meest voor bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar.

Bij een ingegroeide teennagel is de grote teen pijnlijk, rood en gezwollen. Als u staat en loopt wordt de pijn erger. Vaak is het dragen van gewone schoenen niet meer mogelijk. Als u al wat langer een ingegroeide teennagel heeft, kan er door langdurige ontsteking ‘wild vlees’ en pus ontstaan.

Oorzaken
Mogelijke oorzaken van een ingegroeide teennagel zijn:

  • Grote druk op de teen door knellende schoenen
  • Het rondknippen van de nagels in plaats van recht afknippen
  • Kromme teennagels
  • Verwonding/kneuzing van de grote teen
  • Aan de teennagels peuteren
  • Overmatig zweten aan de voeten

Behandelingen
Wegsnijden lengtestrook van teennagel (partiële nagelextractie)
Hierbij knippen we de teennagel in de lengte in tot onder de nagelriem. Het nageldeel aan de kant van de ingroei trekken we daarna met een tangetje weg. Dan brengen we een wattenstaafje, gedoopt in de vloeistof fenol 80%, onder de nagelriem in het nagelbed aan. Dit wattenstaafje blijft een tijdje zitten. Fenol is een stof die het stukje wortel van de nagel laat afsterven. Het verwijderde strookje nagel groeit dan niet terug. Daarna spoelen we de wond met 70% alcohol. De teen wordt netjes verbonden.

Wegsnijden van driehoekje van nagel en nagelbed (wigexcisie)
Bij de wigexcisie snijden we een wig (driehoek) van de ingegroeide nagel, samen met een stukje nagelbed en nagelwal weg.

Na behandeling
Na behandeling van een ingegroeide teennagel mag u de voet normaal gebruiken. U kunt de eerste dagen het beste een ruimere schoen of slipper dragen. Rust is niet nodig. Douchen mag nog niet de eerste drie dagen. Heeft u de eerste uren na de ingreep pijn? Of is er veel bloed door het gaas zichtbaar? Dan kunt u de voet het beste hoog leggen. Haal het verband er dan af en doe er nieuw verband omheen.

Na drie dagen mag u het verband eraf halen. Vaak zit het verband aan de wond vastgeplakt. Dan kunt u met de voet in een lauwwarm badje gaan zitten om het verband los te weken. De eerste dagen kunt u een of twee keer per dag een pleister op de wond doen. Meestal blijft de wond namelijk nog een tijd vochtig. Als de nagel rustig blijft en geneest is nacontrole niet nodig.

Contact opnemen
Neem na behandeling van een ingegroeide teennagel contact met de praktijk op in deze situaties:
U meer pijn krijgt en de teen dik en rood wordt. Deze verschijnselen kunnen wijzen op een wondinfectie. Dagelijks met de voet in een sodabadje kan dan helpen. Soms zijn antibiotica nodig.
Na een paar weken is de teen nog niet tot rust gekomen. Dit betekent meestal dat de ingegroeide nagel niet compleet is weggehaald. Dan kan de operatie nog een keer nodig zijn.
Na een paar maanden komen de klachten toch weer terug. De nagel kan dan vanuit het nagelbed weer gegroeid zijn. Dan kan de operatie nog een keer nodig zijn.